lördag, januari 15, 2011

Morotsbröd

Recept på begäran:

Ingredienser:
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
50 g smör
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan. Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg lägg ner i smorda formar. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Låter jätte gott!

Cecilia sa...

Jenny: Det är supergott!